Umjetnost i kultura

Umjetnost i kultura

Istočna obala Jadranskog mora bila je naseljena već početkom ranog kamenog doba. Postoje dokazi da je većina danas dostupnih otoka također bila naseljena (arheološki nalazi u spiljama u blizini otoka Hvara i Palagruže itd.). Zahvaljujući povoljnim zemljopisnim osobinama naše obale s mnogobrojnim zaljevima, uvalama i dragama, obalni pojas oduvijek je bio značajan trgovački i pomorski put.

Kulturno - povijesni spomenici pod zaštitom UNESCO-a

Split - Dioklecijanova palače

Dioklecijanova palača je palača trapeznog oblika, a zauzima cjelokupni prostor stare gradske jezgre grada Splita, površine 28.900 kvadratnih metara. Rimski imperator Gaius Valerius Aurelius Diocletianus je 295. godine započeo gradnju palače u uvali brnistre na dalmatinskoj obali. Nakon abdikacije 305. godine, umirovljeni vladar napustio je Nikomediju i smjestio se u palaču u namjeri da ovdje provede ostatak svog života. Nakon Dioklecijanove smrti palača je ostala pod carskom vlašću, a pretvorba palače u grad Split započela je u sedmom stoljeću kada su se stanovnici obližnje Salone sklonili u nju pod naletom Avara i Slavena.
I danas se vidi ljepota peristila palače, Dioklecijanovog mauzoleja, Jupiterovog hrama, kolonada uzduž ulica, ranokršćanskih crkvica, romaničkih kuća, vratiju Andrije Buvine i arhitektonskih djela Jurja Dalmatinca. Ta povijesna jezgra današnjeg Splita uvrštena je 1979. godine u popis svjetske baštine.

Dubrovnik - Stara gradska jezgra

Dubrovnik je prelijepi povijesni grad osnovan u 7. stoljeću, smješten na jugu Hrvatske. Svoje korijene vuče još iz antičkog razdoblja. Bio je jedini hrvatski pomorski Grad-republika od 14. do 19. stoljeća. Svoj najveći procvat bilježi u 15. i 16. stoljeću, a to se razdoblje naziva "Zlatno doba Dubrovnika". Očuvana gradska jezgra opasana zidinama i utvrdama prepoznatljiv je dio grada Dubrovnika.
Glavni gradski zid pojačan je s tri okrugla i 14 četverokutnih tornjeva, s pet peterokutnih tornjeva, dvije utvrde i velikom tvrđavom Sv. Ivan. Među tornjevima najmonumentalniji je okrugli toranj Minčeta, a kazemata Bokar je među najstarijim očuvanim utvrdama te vrste u Europi. U Dubrovniku se nalaze i dvije samostalne tvrđave Revelin i Lovrijenac. Potonja je smještena na litici visokoj 46m koja se uzdiže nad morem i služi kao jedna od najatraktivnijih otvorenih pozornica od samog početka Dubrovačkih Ljetnih Igara. Stradun je najpoznatija središnja ulica grada, koja spaja Vrata Ploče na istoku i Vrata Pile na zapadu. Barokna Katedrala smještena je iznad glavnog oltara i predstavlja poliptih Uzašašća Naše Gospe, djelo Tiziana i njegovih pomoćnika. Carinarnica, palača Sponza, crkva Sv. Vlaha, Gradska Vijećnica, Vojvodska palača, židovski geto, koji u Dubrovniku postoji od 1352. sa sinagogom iz 15. stoljeća jedna je od najstarijih očuvanih sinagoga u jugoistočnoj Europi.

Poreč - Eufrazijeva bazilika

Eufrazijeva Bazilika je Katedrala Uznesenja Marijinog, po njenom biskupu i graditelju poznatija i kao Eufrazijeva bazilika. Izgrađena je 553. godine, te je poznata i po nazivu Eufrazijana, a smještena je u staroj gradskoj jezgri u Poreču. Trobrodnu katedralu nose dva reda vitkih mramornih stupova s raskošnim kapitelima. Unutrašnjost i pročelje crkve oslikani su blještavim mozaicima i spadaju u red najljepših sačuvanih djela bizantske umjetnosti. Kompleks Eufrazijeve bazilike čine još i atrij, krstionica, zvonik te ostaci mozaika i sakralnih objekata iz 3., 4. i 5. stoljeća, kao i obližnji biskupski dvor u kojem je odnedavno smještena sakralna zbirka Porečko - pulske biskupije. Kompleks je 1997. godine UNESCO uvrstio u popis svjetske kulturne i prirodne baštine.

Šibenik – Katedrala Sv. Jakova

Katedrala svetog Jakova podignuta je na južnoj strani središnjeg gradskog trga u Šibeniku, na mjestu romaničke crkve sv. Jakova. Gradnja je započela 1431. godine te je u prvome desetljeću izgrađen južni i sjeverni zid, donji, gotički dio pročelja i oba portala crkve. Godine 1441. glavni graditeljem postaje Juraj Matvejev Dalmatinac koji se likovno obrazovao u Veneciji i stilom kasne, cvjetne gotike gradnju vodio sve do kraja života 1475. godine. Nikola Firentinac je renesansnim stilom izgradio kupolu, krovni kompleks i dio pročelja. Gradnja Katedrale potrajala je sve do 1536 godine, a radove su zgotovili mletački graditelji Bartol i Jakov iz Mestre i zadarski majstor Mestričević. Jedinstveni spomenik europskog sakralnog graditeljstva uvršten je 2001. godine u svjetsku baštinu UNESCO-a.

Trogir - Rimski grad

Trogir grad je smješten 20 kilometara zapadno od Splita i jedan je od najstarijih gradova na istoku Jadranske obale, osnovan od strane grčkih kolonizatora s Visa u 3. stoljeću. Njegov povijesni centar nalazi se na malom otočiću nastanjenom od prapovijesti, smještenom u kanalu između kopna i otoka Čiova, radi čega ga često nazivaju i "Malom Venecijom", kao i "Gradom muzejem". Jezgra grada je najočuvaniji romaničko - gotički kompleks u Srednjoj Europi. Srednjevjekovna jezgra sadrži očuvan dvorac s tornjem i cijeli niz palača iz romaničkog, gotičkog, renesansnog i baroknog razdoblja. Svakako najznačajnija građevina Trogira je crkva Svetog Lorenza, čiji zapadni portal je izradio Radovan i to je najznačajniji primjerak romaničko - gotičkog stila u Hrvatskoj. Godine 1997. UNESCO je grad Trogir svrstao u registar "Svjetske kulturne baštine".

Važnije kulturne manifestacije u Hrvatskoj

 • Dubrovnik: Dubrovačke ljetne igre, srpanj - kolovoz
 • Motovun: Motovun Film festival, zadnji tjedan u srpnju
 • Omiš: Festval dalmatinskih klapa, srpanj
 • Osor: Osorske glazbene večeri, srpanj - kolovoz
 • Poreč: Koncerti klasične glazbe u Eufrazijevoj bazilici, svaki petak tijekom cijelog ljeta
 • Pula: Pula Film Festival – Festval hrvatskog i europskog filma, srpanj
 • Rijeka: Riječki karneval, sječanj - ožujak
 • Sinj: Sinjska alka, kolovoz
 • Split:Splitsko ljeto, srpanj kolovoz
 • Šibenik: Međunarodni festival djeteta, lipanj - srpanj
 • Varaždin: Spancirfest, rujan; Barokne večeri, rujan - kolovoz
 • Vinkovci: Vinkovačke jeseni, rujan
 • Zadar: Glazbene večeri u Svetom Donatu, srpanj - kolovoz
 • Zagreb: Zagrebački barokni festival, cijeli srpanj, Međunarodni festival novog kazališta Eurokaz, potkraj lipnja
  Prijevoz putnika Hrvatska

Rezervacija prijevoza

Putem naše online forme možete rezervirati prijevoz. Ako odaberete i povratak, dati ćemo vam popust!

Rezervirajte prijevoz!