Šibenik

Šibenik

Šibenik, najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu, nastao je kao starohrvatska utvrda, a prvi put se spominje sredinom 11. stoljeća u ispravi kralja Petra Krešimira IV., zbog čega ga mnogi i danas zovu 'Krešimirov grad'.

Kako su ga kroz povijest osvajali brojni vladari, grad je razvio i sagradio impresivnu fortifikacijsku arhitekturu, što se najbolje može vidjeti kroz njegove četiri utvrdesv. Nikola, najpoznatija renesansna morska tvrđava smještena na ulazu u Kanal sv. Ante, tvrđava sv. IvanaŠubićevac te tvrđava sv. Mihovila, na koju se možete popeti i otud imati predivan pogled na cijeli zaljev!

Simbol grada je katedrala sv. Jakova, građena više od stotinu godina i pravi je dokaz darovitosti njezinih arhitekata, Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca, prvenstveno zbog toga što je u cijelosti sagrađena od kamena, bez uporabe drugih materijala te sadrži više od 70 portreta na svojim apsidama, što je i razlog zašto je postala dio UNESCO-ove svjetske baštine. Koliko je Juraj Dalmatinac bio popularan, kazuje i ova zanimljivost: dokumenti pišu da su u to vrijeme graditelji godišnje zarađivali do 60 dukata, dok je on tražio, ali i bez problema dobivao, čak duplo više!

Na Plathei communis, tj. današnjem Trgu Republike Hrvatske, nalazi se i jedna od najljepših šibenskih građevina, renesansna Gradska vijećnica, ispred koje se odvija i poznato otvaranje Međunarodnog dječjeg festivala, dok u obližnjim uličicama možete vidjeti brojne kamene gradske palače.

Kneževa palača, koja je odmah do zapadne strane Katedrale, dio je obalnog obrambenog sustava iz srednjeg vijeka u kojemu je boravio gradski kapetan (knez), a danas je tamo smješten Muzej grada, u čijoj blizini je i Biskupska palača te Trg četiri bunara, kompleks rezervoara za vodu iz 15. stoljeća gdje se nerijetko održavaju brojne izložbe.

Preuzeto s: https://www.putovnica.net/odredista/hrvatska/sibenik

  Prijevoz putnika Hrvatska

Rezervacija prijevoza

Putem naše online forme možete rezervirati prijevoz. Ako odaberete i povratak, dati ćemo vam popust!

Rezervirajte prijevoz!